fbpx

fotograaf Melissa

Interview met freelance fotograaf Melissa van Wijngaarde

. adm_cp. 6 min leestijd
#Topicality

Steeds vaker kiest een fotograaf voor een freelance bestaan en met Charipickers ondersteunen wij deze zelfstandigen graag in hun werk. Op donderdag 19 augustus is het de Internationale Dag van de Fotografie en voor deze gelegenheid stelden wij enkele vragen aan Melissa van Wijngaarde, kersverse freelance fotografe.

 

Melissa van Wijngaarde (23) komt uit Limburg en is een zelfstandige fotograaf, journalist, illustrator en copywriter. "Ik ben sinds begin juni 2021 officieel freelancer geworden. Ik speelde al met dit idee sinds oktober 2020, toen ik vrijwillig ben gaan schrijven en fotograferen bij een plaatselijke krant. Het waren zij die het idee van zelfstandige te worden aan mij introduceerden. Ik ben er dan meer en meer over gaan opzoeken en here we are."

"Al van kinds af aan vond ik het leuk om fotograaf te spelen."

"Fotografie is eigenlijk altijd al een fascinatie van me geweest", vertelt Melissa. "Al van kinds af aan vond ik het leuk om fotograaf te spelen en in het middelbaar kwam ik uit bij de provinciale kunsthumaniora in Hasselt. De leerkrachten daar hebben mijn ogen echt geopend en hebben me mijn talenten helpen ontdekken. Zij hebben mijn interesse in reportagefotografie gewekt en ervoor gezorgd dat ik meer en meer ging experimenteren. Zonder hen had ik nooit gestaan waar ik nu sta."

Het perfecte plaatje

Als ze twee favoriete foto's zou moeten uitkiezen, dan zouden het deze zijn (zie onder). "De eerste foto koos ik uit, omdat ik eerst dacht dat dit een 'slechte' foto was. Mijn leerkrachten lieten mij echter inzien dat dit juist heel goed in het plaatje van mijn eindwerk paste, wat als thema 'reizigers/stress' had. Hierdoor ben ik beter naar de zogezegde 'slechte' foto's gaan kijken, omdat deze misschien nog een beter verhaal vertellen dan de perfecte plaatjes. De tweede foto koos ik uit, omdat dit een heel willekeurig beeld is dat ik maakte tijdens een fietstocht. Toch straalt deze foto zoveel kalmte uit, ik was meteen verliefd op het mooie licht. Ik voelde een fijne sfeer en wou er iets apart mee doen."

stationsfoto fotograaf      regen Pelt fotograaf

Als starter heeft Melissa nog één laatste tip voor haar zelfstandige collega's. "Mijn grootste tip is: ga op zoek naar mensen met wie je eerlijk kan spreken. Neem nu bijvoorbeeld je boekhouder, als fotograaf ben je vaak niet tot in de puntjes opgeleid om ook alle rekeningen en dergelijke in orde te brengen. Hierdoor kan het zijn dat niet alle termen even duidelijk zijn en dan is het belangrijk om een boekhouder te hebben bij wie je over alles kan praten en aan wie je 'domme' vragen durft stellen. Ook mensen met ervaringen zijn voor mij een grote hulp geweest!"

En jij? Heb jij ook mooie foto's waar je trots op bent? Deel ze met ons via #ChariPickers

Lees meer

#Knowledge

Quiet Quitting: the advise you haven’t heard before

Quiet Quitting: understanding where the phenomenon comes from and how employers should deal with the matter.

lees meer
#Knowledge

Inclusief Rekruteren: wat elke HR-professional moet weten

Kom in dit verslag alles te weten over inclusief rekruteren en wat de geheimen zijn van landen als Nederland en Noorwegen.

lees meer
#Knowledge

Workshop: freelance engagement

Kom in dit verslag alles te weten over de workshop rond het betrekken en geëngageerd houden van freelancers!

lees meer