fbpx

Eszter Charipickers

Women Equality Day: interview met Eszter Mészáros

. adm_cp. 9 min leestijd
#Topicality

Eszter Mészáros is Contract en Proces Specialist bij Charipickers en werkte onlangs mee aan een boek van de gloednieuwe Filana Foundation. Hierin gaat auteur Filip Plompen in gesprek met deelnemers over heel Europa over empowerment.

 

Ook is het vandaag dag op dag 101 jaar geleden dat de Amerikaanse vrouwen eindelijk konden gaan stemmen. Een ongelooflijke mijlpaal die ook hier in Europa nog steeds herdacht wordt. "Het is een beetje zoals de Internationale Vrouwendag in maart", zegt Eszter. "Ik vind het belangrijk dat we stilstaan bij het feit dat er nog steeds ongelijkheid is en we blijven inzetten op het wegwerken hiervan."

De kloof tussen mannen en vrouwen wordt steeds kleiner, maar is nog steeds niet helemaal gedicht. Volgens Eszter zorgt dit er ook voor dat er competitiviteit heerst tussen vrouwen. "Er is een soort van competitie. We worden opgevoed met het idee dat meer aandacht krijgen beter is en hierdoor worden vrouwen jaloers op elkaar. Dat is jammer, want hierdoor steunen we elkaar minder." Hoe zij hier zelf verandering in probeert te brengen, bijvoorbeeld op de werkvloer? "Op de werkvloer steun ik heel bewust mijn collega's en de vrouwen in het bijzonder. Hen geef ik bijvoorbeeld al snel eens een gemeend extra complimentje.

Ik vind het daarnaast ook heel belangrijk dat we ons bewust zijn van het het feit dat er nog altijd geen gelijkheid is tussen man en vrouw op de werkvloer. Bij Charipickers heb ik hier nooit problemen mee gehad, maar in het verleden ben ik weleens anders behandeld geweest dan mijn mannelijke collega's."

Een ander positief element aan haar huidige werkplek, is dat Charipickers ervoor zorgt dat de werknemers genoeg persoonlijke ruimte krijgen, vertelt Eszter: "Vandaag zijn er vaak onrealistische verwachtingen tegenover vrouwen: je moet een goede moeder zijn, verantwoordelijk zijn voor het huishouden en tegelijkertijd goed blijven presteren op het werk. Bij Charipickers is mijn ervaring dat we in moeilijkere tijden genoeg ruimte krijgen, mannen en vrouwen gelijk. Dit is bij heel weinig bedrijven het geval. Mijn hoop voor de toekomst is dat we deze ruimte blijven creëren."

Eszter Charipickers

Uitdagingen

Eszter vindt female empowerment enorm belangrijk, maar het is niet altijd een gemakkelijke weg geweest. "Toen ik jong was, vond ik het moeilijk om vrouw te zijn. Alles wat we mentaal, fysiek, en emotioneel moeten doorgaan als vrouw is heel uitdagend. We moeten zoveel zijn en doen en mogen tegelijkertijd zo weinig voelen.

Het is pas rond mijn 25e tot mij doorgedrongen dat vrouwen elkaar best wel kunnen steunen. Toen ben ik beginnen werken en op het werk waren er een aantal vrouwen die elkaar altijd bijstonden. Het was misschien niet bewust gedaan, maar ik vond het een hele fijne houding. Het heeft mijn ogen geopend en heeft me laten zien dat we als vrouwen toch wel echt op een andere, betere manier met elkaar kunnen omgaan. Het heeft een positieve invloed gehad op mijn relaties met andere vrouwen én op die met mezelf."

Een andere uitdaging, is er eentje van de ongelijkheid tussen verschillende landen. "Ik had een tijdje terug een gesprek met mijn familie uit Hongarije en ik vond het interessant om te horen hoe zij de rol van de vrouw zagen", zegt Eszter. "Daar hebben veel vrouwen wel een zorgfunctie. Ze mogen werken, maar dat is niet hun hoofddoel in het leven. Wel het huishouden doen en de kinderen opvoeden. Ik heb dan misschien een Hongaarse achtergrond, ik heb altijd al een sterke wil gehad en zal mijn carrière niet opgeven. Nooit heb ik compromissen moeten sluiten over wie ik ben. Ik geloof heel hard dat het op een andere, meer gelijke manier kan tussen mannen en vrouwen, waarbij iedereen op een gelijke manier hun steentje bijdraagt aan de opvoeding van kinderen, aan het huishouden en dat iedereen de ruimte krijgt om hun carrière te ontwikkelen."

Lessen voor de toekomst

Om af te sluiten geeft Eszter nog enkele laagdrempelige tips mee, die we allemaal kunnen toepassen. "Allereerst is het belangrijk om het probleem niet te negeren en simpelweg te leren luisteren. Heel vaak kom je tegen dat mensen niet luisteren als het gaat over ongelijkheid tussen de twee genders. Velen nemen het als vanzelfsprekend aan dat de loonkloof kleiner is en denken bijgevolg dat die geen aandacht meer nodig heeft. Bijvoorbeeld als we spreken over de loonkloof. Die is nu al veel kleiner, maar bestaat nog steeds en is nog steeds even belangrijk. Het feit dat er nog steeds meer vrouwen in zorgfuncties (die meestal minder betaald zijn) en mannen in CEO functies (de echt goedbetaalde jobs) werken, zegt veel.

We moeten daarover durven praten. Wat je ook kan doen, is naast andere vrouwen gaan staan. Op de werkvloer en in sociale situaties staan we samen sterker. Ook is het heel belangrijk dat we ons omringen met mannen die ons steunen en die geloven dat er verandering moet komen. Want opnieuw, samen staan we sterker."

Lees meer

#Knowledge

Quiet Quitting: the advise you haven’t heard before

Quiet Quitting: understanding where the phenomenon comes from and how employers should deal with the matter.

lees meer
#Knowledge

Inclusief Rekruteren: wat elke HR-professional moet weten

Kom in dit verslag alles te weten over inclusief rekruteren en wat de geheimen zijn van landen als Nederland en Noorwegen.

lees meer
#Knowledge

Workshop: freelance engagement

Kom in dit verslag alles te weten over de workshop rond het betrekken en geëngageerd houden van freelancers!

lees meer